Безпечний онлайн-шопінг

Майже все можна придбати в Інтернеті — від одягу до техніки та навіть продуктів — і багато хто з нас саме це й робить. 95% американців щорічно роблять покупки в Інтернеті. Оскільки ми продовжуємо рухатися до цієї тенденції, кількість випадків шахрайства або крадіжки особистих даних зростає. 

В цій статті ми зібрали основні поради, яких треба дотримуватися для того, щоб захистити себе від шахрайства чи крадіжки наступного разу, коли ви будете купувати щось онлайн.

Основні загрози онлайн-шопінгу

Оскільки кібершахрайство часто відбувається непомітно, підводні камені онлайн-шопінгу не завжди можна побачити відразу. Кіберзлочинці знають як винайти різні тактики для здійснення своїх атак.

Онлайн-шопінг часто супроводжується певними загрозами, про які важливо знати. Серед основних з них розрізняють:

  1. Фейкові товари, на які можна часто натрапити в Інтернеті. Шахраї можуть створювати привабливі пропозиції та використовувати фейкові фотографії, щоб привернути увагу покупців. Однак, зробивши замовлення, ви можете зрозуміти, що товар не відповідає опису або має низьку якість.
  2. Шахрайство з банківськими картками — кіберзлочинці використовують різні методи, такі як фішинг або скімінг, щоб отримати конфіденційну інформацію про ваші банківські картки. Після цього вони можуть зловживати цими даними, здійснюючи неправомірні операції або крадіжки грошей.
  3. Крадіжка особистих даних — багато інтернет-магазинів збирають особисті дані про своїх клієнтів. Якщо ці дані потрапляють у руки шахраїв, це може призвести до крадіжки особистої ідентифікації, і може навіть використовуватися в злочинних цілях.
  4. Небезпека неперевірених продавців – у віртуальному світі важко перевірити репутацію продавців. Шахраї можуть створювати фіктивні магазини або використовувати платформи з обмеженими перевірками, щоб ввести вас в оману та заволодіти вашими грошима.
  5. Незахищеність платіжних систем — недостатня безпека платіжних систем може стати причиною витоку фінансової інформації або незаконного здійснення транзакцій. Ви повинні бути обережними при вводі своїх платіжних даних та перевіряти, чи використовується надійне шифрування для захисту вашої особистої інформації.
  6. Соціальний інжиніринг — шахраї можуть використовувати соціальний інжиніринг для отримання доступу до особистої інформації або ваших акаунтів. Вони можуть відправляти фішингові листи, що можуть виглядати як справжні, але насправді будуть містити шкідливі посилання або файли, а також використовувати соціальні мережі для виявлення особистих даних.

Як убезпечити себе від онлайн-загроз

Чим більше ви обізнані про шахрайство в інтернет-магазинах, тим більша ймовірність, що ви помітите щось підозріле та відразу зможете діяти.

​​Щоб убезпечити себе від онлайн-загроз під час онлайн-шопінгу, ви можете вжити наступні заходи безпеки:

  • Використовуйте надійні та відомі онлайн-магазини. Перед здійсненням покупки перевірте репутацію магазину, почитайте відгуки покупців. 
  • Перевіряйте наявність захисних заходів. Перед введенням особистої інформації або платіжних даних переконайтеся, що веб-сайт має захищене підключення. Адреса URL повинна починатися з “https://”, а не з “http://”. Також перевірте, щоб у рядку веб-браузера був зображений замок.SSL error
  • Зберігайте свої паролі в безпечному місці. Використовуйте сильні паролі для своїх облікових записів та уникайте використання одного й того ж пароля для різних сайтів. Рекомендується використовувати комбінацію великих і малих літер, цифр та спеціальних символів. Також не передавайте свої паролі іншими людям.
  • Будьте обережні з електронною поштою та посиланнями. Не відкривайте підозрілі електронні листи або посилання, особливо від невідомих або ненадійних відправників. Не надавайте особистої інформації або платежів через ненадійні електронні повідомлення.
  • Використовуйте безпечні методи оплати. Віддавайте перевагу відомим платіжним системам зі стабільною репутацією.
  • Регулярно оновлюйте своє програмне забезпечення, включаючи операційну систему, веб-браузер та антивірусне програмне забезпечення. Це допоможе уникнути вразливостей і забезпечити більшу захищеність під час онлайн-шопінгу.
  • Перед здійсненням покупки ознайомтеся з умовами та політикою конфіденційності магазину. Впевніться, що вони захищають ваші особисті дані та не передають їх третім сторонам без вашого дозволу.

Які сервіси допоможуть захиститись від онлайн-шахраїв

Щоб забезпечити надійність в Інтернеті, існує кілька сервісів та інструментів, якими можна скористатися. Ми рекомендуємо наступні:

  1. Використання антивірусного програмного забезпечення для ваших пристроїв (комп’ютери, смартфони, планшети) допоможе захистити їх від вірусів, шкідливих програм та посилань, що можуть впливати на безпеку в Інтернеті.
  2. Файрволи – це програми або пристрої, що контролюють вхідний та вихідний мережевий трафік і блокують небажані підключення та потенційно шкідливі дії. Вони допомагають захистити ваші пристрої від несанкціонованого доступу та зловмисних атак.Firewall example
  1. Розширення для безпеки веб-браузерів забезпечують додатковий рівень безпеки. Наприклад, розширення блокування реклами, захист від шкідливих посилань та веб-сторінок, а також інструменти для керування паролями та шифрування даних.
  2. Мультифакторна або двофакторна аутентифікація для онлайн-акаунтів (електронна пошта, соціальні мережі, банківські рахунки) забезпечує додатковий шар безпеки. Це означає, що для входу до вашого облікового запису потрібно надати не тільки пароль, але й додатковий підтверджувальний фактор, такий як SMS-повідомлення, мобільний додаток або фізичний пристрій.Authentication
  1. Перевірка репутації веб-сайтів. Деякі сервіси, наприклад, Google Safe Browsing або Norton Safe Web, надають можливість перевірити репутацію веб-сайтів та отримати попередження про потенційно шкідливий вміст або фішингові атаки.
  2. Оновлення програмного забезпечення. Регулярно оновлюйте всі програми на своїх пристроях, включаючи операційні системи, браузери, плагіни та інші програми. Це допоможе уникнути вразливостей, які можуть бути використати зловмисники.
  3. Використовувати VPN. VPN (Віртуальна приватна мережа) є одним з надійних способів захисту ваших дій в інтернеті. Він дозволяє створити зашифроване з’єднання між вашим пристроєм і Інтернетом, що забезпечує приватність та захист ваших даних під час пересилання. Це означає, що ваша риватна інформація, така як дані платежу, адреса доставки та інші особисті дані, залишаються конфіденційними і недоступними для третіх осіб, включаючи хакерів або кіберзлочинців.

Використання VPN для онлайн-шопінгу 

Деякі онлайн-магазини можуть застосовувати обмеження регіону, в результаті чого у вас може зникнути доступ до певного контенту або продуктів. За допомогою VPN ви можете змінити свою віртуальну локацію та отримати доступ до ширшого спектра товарів і послуг, які можуть бути недоступні в вашій фізичній локації.

Використання VPN особливо важливо, коли ви здійснюєте транзакції онлайн або вводите свої особисті дані. Ми рекомендуємо використовувати ClearVPN, що може захистити ваші дані від перехоплення, дозволяючи вам безпечно вводити свої платіжні дані та робити покупки онлайн.

Для цього, все що потрібно зробити це:

  • Скачайте та встановіть застосунок ClearVPN на ваш пристрій, скачати застосунок для вашого пристрою можна на цій сторінці.
  • Створіть свій обліковий запис та залогіньтесь у застосунок (тут є покрокова інструкція як це зробити за допомогою Дія.Підпис) 
  • Відкрийте застосунок та виберіть режим Розумне під’єднання.
  • Тепер ваще з’єднання безпечне і усі операції в Інтернеті будуть захищенні.  

Завжди будьте пильними і обережними під час онлайн-шопінгу, перевіряйте надійність продавців та платіжних систем, а також застосовуйте належні заходи безпеки, щоб уникнути потенційних загроз.

Також, гарна новина для всіх любителів онлайн шопінгу в Україні, відтепер, використовуйте ClearVPN разом з NPShopping для безпечного онлайн шопінгу закордоном. Повну інструкцію як це зробити, можете прочитати тут.

Будь на звʼязку Підпишись на наш дайджест, щоб читати корисні поради з кібербезпеки, отримувати найкращі пропозиції та новини від ClearVPN на свою поштову скриньку.

Безпека віддаленої роботи: як захистити себе під час роботи з дому

Для багатьох віддалена робота стає невід’ємним аспектом їхнього професійного життя, але багато людей все ще знаходиться в процесі адаптації до нового робочого середовища та вчаться сприймати зміни.  Згідно з останніми дослідженнями, можливість роботи вдома приваблює значну кількість людей: 46 відсотків працівників висловлюють готовність погодитися на скорочення зарплати до 5 відсотків, щоб продовжити дистанційну роботу, яку...

Як захистити свої соціальні мережі

Завдяки соціальним мережам ми спілкуємося, знаходимо щось цікаве, а у часи повномасштабного вторгнення – робимо чимало корисних справ на кшталт зборів грошей для ЗСУ. Водночас соцмережі в останнє десятиліття стали ціллю для різних зловмисників: від дрібних інтернет-шахраїв до хакерів, що нишпорять у пошуках секретів.  Зокрема в Україні спроби зламати сторінки, викрасти персональні дані чи виманювати...

Як вибрати безпечний месенджер для спілкування

Інтернет – винахід людства, який є даром й прокляттям водночас. Даром, бо завдяки йому ми комунікуємо, працюємо, розвиваємося. Прокляттям, бо будь-який винахід рано чи пізно починають використовувати на свою користь.  Наприклад, месенджери, якими ми користуємось кожного дня. Вони можуть використовувати дані, щоб показувати вам рекламу на кожному кроці. У найгіршому випадку, ваше листування зберігатиметься й...