Як зберегти анонімність в інтернеті

У цифрову епоху пріоритетом для багатьох став захист особистої інформації в інтернеті. Взявшись за розв’язання цієї проблеми, ви можете несподівано виявити, що обсяг доступної інформації про вас дуже великий. Чи можливо зберігати анонімність і приховати свої дані в мережі? Як може допомогти режим анонімного перегляду в браузері та використання VPN? У статті ми поділимося порадами, як зберегти конфіденційність і захистити себе в інтернеті. 

Як захистити себе в інтернеті

VPN (віртуальна приватна мережа) — важливий, але не єдиний інструмент збереження анонімності в інтернеті. Щоб залишатися анонімними онлайн, треба змінити цифрові звички: використовувати захищені операційну систему, браузер, пошукові системи, програми обміну повідомленнями та служби електронної пошти. Розгляньмо звички, що допоможуть зберегти конфіденційність.

1. Використовуйте програму обміну зашифрованими повідомленнями. Замість того щоб надсилати звичайні текстові повідомлення, установіть програму обміну зашифрованими повідомленнями, наприклад Signal. Протокол із відкритим вихідним кодом забезпечує наскрізне шифрування ваших комунікацій: усі повідомлення та дзвінки є приватними.

2. Використовуйте захищений браузер. Оберіть безпечний браузер, наприклад Tor, який приховуватиме IP-адресу й активність у мережі за допомогою потрійного шифрування.

3. Використовуйте VPN. Це віртуальна приватна мережа, яка шифрує весь вебтрафік із браузерів та інших вебпрограм. Ми рекомендуємо використовувати сервіс ClearVPN: його можна швидко й легко налаштувати; він маскує IP-адреси, а також захищає історію переглядів та активність на YouTube — отже, інтернет-провайдер не може відстежувати ваші дії онлайн.clearvpn smart connection modes

4. Обирайте безпечні служби електронної пошти. Хоча такі служби, як Gmail, доволі зручні, вони зберігають ваші особисті електронні листи на власних серверах. Натомість користуйтеся безпечними альтернативами, як-от ProtonMail. Це безплатна програма для користувачів Android та iOS із наскрізним шифруванням і відкритим кодом. Компанія ProtonMail, зареєстрована у Швейцарії, не зобов’язана надавати дані клієнтів державним органам, оскільки Швейцарія не входить до альянсу спостереження Five Eyes.

5. Використовуйте тимчасові адреси електронної пошти. Якщо не хочете отримувати електронні розсилки від компаній, створіть одноразову адресу електронної пошти, наприклад у службі Temp Mail (безплатно).

6. Використовуйте зашифроване сховище. Хоча Google Диск широко використовують для зберігання документів, фотографій і файлів, це не найкращий вибір з погляду конфіденційності. Є й інші постачальники хмарних сховищ, які пропонують наскрізне шифрування: Sync, Tresorit або ProtonDrive.

7. Не передавайте особистої інформації. Будьте обачні, повідомляючи адресу, номер телефону чи інші конфіденційні дані в інтернеті. Так ви наражаєтеся на небезпеку викрадення цієї інформації, особливо якщо не користуєтеся службами захисту від викрадення особистих даних.

8. Переглядайте дозволи програм. Перш ніж приймати умови використання програми, уважно вивчіть дозволи, які вона запитує. Чи справді програмі потрібен доступ до вашого місця розташування та інших конфіденційних даних? Багато програм запитують надмір дозволів, тому вкрай важливо бути обачними.

9. Ознайомтеся з політикою конфіденційності. Перш ніж користуватися вебсайтом або програмою, прочитайте їхню політику конфіденційності, щоб розуміти, які дані вони збирають, передають чи продають. Деякі компанії можуть продавати особисту інформацію користувачів третім сторонам задля маркетингу, порушуючи їхню конфіденційність та анонімність.

10. Використовуйте блокувальники реклами. Навіть вебсайти та програми без рекламного програмного забезпечення часто містять рекламу. Тож установіть блокувальник, наприклад AdBlock або Adblock Plus, щоб не бачити небажаної реклами.

11. Використовуйте менеджер паролів. Не встановлюйте один пароль на всі облікові записи, адже це загрожує конфіденційності. Натомість створіть унікальні надійні паролі до кожного облікового запису. 

12. Використовуйте безпечну операційну систему. Операційна система (ОС) — це основа вашої цифрової безпеки. Навіть якщо користуватися захищеними службами електронної пошти, браузерами, пошуковими системами та іншими інструментами збереження анонімності, операційна система від великої технологічної компанії все одно може стати причиною витоку даних. А от системи з відкритим вихідним кодом, наприклад Linux, забезпечують ізоляцію користувачів. До безпечних альтернативних ОС належать, наприклад, Tails або Whonix.

Що таке режим інкогніто і чи захищає він вас в інтернеті?

Анонімний перегляд (або режим інкогніто) означає, що вашу особу приховано. Коли ви активуєте режим анонімного перегляду в Google Chrome, він не дозволяє вебсайтам використовувати файли cookie для відстеження та не зберігає історію переглядів. Однак такий режим не забезпечує повної анонімності.

Перевага режиму інкогніто в тому, що не треба регулярно видаляти історію переглядів, файли cookie чи тимчасові файли. Це зручно в збереженні конфіденційності на комп’ютері, яким користується кілька людей.

На цьому переваги режиму інкогніто закінчуються. Якщо використовувати лише його, повної анонімності онлайн досягти не вдасться.

Режим анонімного перегляду лише не зберігає інформацію про перегляди на вашому пристрої. Вебсайти можуть відстежувати IP-адресу, операційну систему, поведінку переглядача та інші чинники, за якими вас потенційно можна ідентифікувати.

Інакше кажучи, режим інкогніто гарантує, що дані не зберігаються на вашому комп’ютері, але не заважає вебсайтам відстежувати вашу діяльність, якщо вони використовують такі технології.

Отже, щоб забезпечити високий рівень онлайн-анонімності, треба використовувати додаткові засоби захисту, такі як VPN, захищені браузери та інші інструменти.incognito mode google chrome

Чи є анонімність в інтернеті?

Чи можна досягти справжньої анонімності в інтернеті — дискусійне питання. Однак максимально приховати дані в інтернеті все ж таки можна. Це потребує значних зусиль: треба користуватися безпечними операційними системами, захищеними браузерами й програмами обміну зашифрованими повідомленнями. Але якщо ви готові докласти зусиль і витратити певний час, то підтримувати високий рівень конфіденційності в інтернеті цілком можливо на будь-якому пристрої.

Будь на звʼязку Підпишись на наш дайджест, щоб читати корисні поради з кібербезпеки, отримувати найкращі пропозиції та новини від ClearVPN на свою поштову скриньку.

Безпека віддаленої роботи: як захистити себе під час роботи з дому

Для багатьох віддалена робота стає невід’ємним аспектом їхнього професійного життя, але багато людей все ще знаходиться в процесі адаптації до нового робочого середовища та вчаться сприймати зміни.  Згідно з останніми дослідженнями, можливість роботи вдома приваблює значну кількість людей: 46 відсотків працівників висловлюють готовність погодитися на скорочення зарплати до 5 відсотків, щоб продовжити дистанційну роботу, яку...

Як захистити свої соціальні мережі

Завдяки соціальним мережам ми спілкуємося, знаходимо щось цікаве, а у часи повномасштабного вторгнення – робимо чимало корисних справ на кшталт зборів грошей для ЗСУ. Водночас соцмережі в останнє десятиліття стали ціллю для різних зловмисників: від дрібних інтернет-шахраїв до хакерів, що нишпорять у пошуках секретів.  Зокрема в Україні спроби зламати сторінки, викрасти персональні дані чи виманювати...

Як вибрати безпечний месенджер для спілкування

Інтернет – винахід людства, який є даром й прокляттям водночас. Даром, бо завдяки йому ми комунікуємо, працюємо, розвиваємося. Прокляттям, бо будь-який винахід рано чи пізно починають використовувати на свою користь.  Наприклад, месенджери, якими ми користуємось кожного дня. Вони можуть використовувати дані, щоб показувати вам рекламу на кожному кроці. У найгіршому випадку, ваше листування зберігатиметься й...