IP-адреса — що це таке та як її змінити

Щодня ми користуємося IP-адресою, але не всі знають, що це таке й де її можна знайти. Нещодавнє опитування показало: лише 29 % американців знають, що таке IP-адреса. Із цієї статті ви дізнаєтеся, що таке IP-адреса, де її знайти, як змінити й чому вам знадобиться застосунок ClearVPN2.

Що таке IP-адреса?

Що таке IP-адреса, або інтернет-протокол? Це послідовність чисел, що ідентифікують пристрій у мережі. IP-адресу можна порівняти з номером телефону, але для комп’ютера. Цей номер дає змогу іншим пристроям знаходити ваш і спілкуватися з ним. Коли ви комусь телефонуєте, ваш номер допомагає визначити, хто ви. IP-адреси роблять те саме, коли ви в інтернеті. Кожен пристрій, під’єднаний до інтернету, має власну IP-адресу. Є мільярди можливих IP-адрес, так само як телефонних номерів. Наприклад, унікальних адрес найпоширенішого типу — IPv4 — є понад чотири мільярди.

Навіщо потрібні IP-адреси? Без них ми не змогли б відвідувати вебсайти й користуватися послугами в інтернеті. IP-адреса дає змогу побачити, які пристрої в інтернеті надсилають, запитують та отримують інформацію.

У кожного сайту, як-от Amazon або YouTube, є IP-адреса, за допомогою якої можна зв’язатися з вами й надіслати потрібну інформацію. Зазвичай сайти використовують назву замість IP-адреси, наприклад Amazon.com і YouTube.com. Так їх легше знайти й запам’ятати, і не треба вводити довгий набір чисел, щоб потрапити на сайт.

Загалом IP-адреса потрібна для двох цілей:

  • знайти локацію;
  • розпізнати інтерфейс хоста чи мережі.

У двох пристроїв не може бути однакової IP-адреси. Наприклад, якщо IP-адреса вашого ноутбука 193.150.1.28, інші пристрої у вашій мережі не можуть мати такої самої IP-адреси, оскільки це спричинить конфлікт IP. Якщо у двох пристроїв однакова IP-адреса, мережа від’єднає якийсь із них. Зазвичай мережа спочатку під’єднує другий пристрій, а коли виникне конфлікт IP, від’єднує перший.

Які існують види IP-адрес?

Є два типи IP-адрес: IPv4 та IPv6. Адреси IPv4 складаються з послідовності чотирьох чисел у діапазоні від 0 до 255, кожне відокремлене крапкою, наприклад 5.62.42.77.

Адреси IPv6 складаються з восьми груп по чотири знаки (цифри й літери), розділені двокрапками. Типова адреса IPv6 має такий вигляд: 2620:0ab2:0d01:2042:0100:8c4d:d370:72b4.

типи ip-адрес 

  • зовнішні, або глобальні;
  • внутрішні, або локальні та приватні. 

Ваш інтернет-провайдер надає зовнішню адресу. Коли ви переглядаєте сайт, йому потрібна інформація про вас, щоб відстежувати трафік. Інтернет-провайдер використовує зовнішню IP-адресу, щоб познайомити вас із вебсайтом і встановити з’єднання.

Локальну, або внутрішню, IP-адресу автоматично призначає комп’ютеру маршрутизатор, який з’єднує локальну мережу з інтернетом. Отже, локальну IP-адресу бачать у локальній мережі, а глобальну — в інтернеті.

Розрізняють статичні й динамічні IP-адреси. Статична — це постійна IP-адреса, закріплена за вами, вона не змінюється, коли ви під’єднуєтеся до мережі. Такі адреси зазвичай використовують, коли треба надати доступ до комп’ютера віддалено, наприклад для IP-камер. Динамічна IP-адреса змінюється щоразу, коли ви під’єднуєтеся до мережі.

Як дізнатися свою IP-адресу

IP-адресу можна легко знайти в налаштуваннях мережі комп’ютера і на Windows, і на macOS. У Windows перейдіть у розділ «Мережа та Інтернет» у меню «Налаштування». На пристроях Mac перейдіть у розділ «Мережа» у системних налаштуваннях. Також, ви можете дізнатись свою IP-адресу, скориставшись безкоштовним сервісом від ClearVPN, під назвою “Яка моя IP-адреса“.

Як знайти свою IP-адресу на Mac

  1. Зайдіть у налаштування вашого Mac.
  2. Оберіть “Мережа”.
  3. Оберіть свою мережу Wi-Fi.
  4. Натисніть “Додатково”.
  5. Оберіть “TCP/IP”.
  6. Перегляньте IPv4-адресу.network settings

Як знайти свою IP-адресу в Windows

  1. Знайдіть панель завдань.
  2. Оберіть “Мережа Wi-Fi”.
  3. Оберіть свою мережу Wi-Fi.
  4. Натисніть “Властивості”.
  5. Перегляньте IPv4-адресу.

Де знайти свою IP-адресу на iOS

  1. Зайдіть у налаштування свого телефону.
  2. Оберіть Wi-Fi.
  3. Натисніть кнопку «I» поруч із пунктом «Мережа».
  4. Подивіться адресу IPv4.

Як дізнатись свою IP-адресу на Android

  1. Зайдіть у налаштування свого телефону.
  2. Оберіть “Про телефон”.
  3. Оберіть “Статус”.
  4. Подивіться адресу IPv4.

Навіщо змінювати IP-адресу

З одного боку, якщо ви зміните IP-адресу, то збережете конфіденційність і матимете доступ до серверів інших країн. З іншого — це може дорого коштувати, деякі вебсайти не працюватимуть, а інтернет-провайдер однаково бачитиме вашу адресу.

Розгляньмо детальніше, чому варто змінювати IP-адресу.

  1. Уникнути відстеження. Ви, мабуть, помітили: щойно пошукаєте товар в інтернеті, одразу бачите рекламу з таким самим запитом. Це означає, що вас відстежують за допомогою файлів кукі. Антивірусні програми допоможуть цього уникнути.
  2. Обійти урядові обмеження. Уряди деяких країн значно обмежують використання інтернету. Якщо ви в такій країні, змініть IP-адресу, щоб обійти брандмауери.
  3. Отримати доступ до міжнародних сервісів. Якщо хочете мати доступ до сервісів і програм, які не працюють у вашій країні, змініть IP-адресу й користуйтеся будь-якими ресурсами. 
  4. Зберегти конфіденційність. Якщо постійно працюєте з конфіденційною інформацією або не хочете, щоб інтернет-провайдер відстежував кожен ваш крок, змініть IP-адресу, щоб захистити конфіденційність.
  5. Підвищити рівень безпеки. Зазвичай ми забуваємо про безпеку, коли під’єднуємося до публічних вайфай-мереж. Іноді пристрій налаштовано під’єднуватися до таких мереж автоматично. Однак використовувати публічні мережі небезпечно через атаки хакерів. Але, якщо ви приховаєте справжню IP-адресу, ризик зламу зменшиться.

Щоб змінити автоматичну IP-адресу пристрою, під’єднайтеся до віртуальної приватної мережі, або VPN. Цей сервіс замінить вашу IP-адресу й зашифрує всю онлайн-активність. Можна вибрати тип адреси — статичну або динамічну. Ці функції має застосунок ClearVPN2.

Як змінити свою IP-адресу за допомогою ClearVPN 2

За допомогою програми ClearVPN 2 ви з легкістю можете змінити та приховати свою IP-адресу. Для цього вам знадобиться кілька простих кроків.

Щоб змінити IP-адресу на комп’ютері або мобільному пристрої:

  1. Скачайте застосунок ClearVPN для вашого пристрою та створіть аккаунт.
  2. Відкрийте застосунок ClearVPN.
  3. Виберіть Налаштування на картці Онлайн-Захист.
  4. Оберіть “Стандартний”. 
  5. Готово, ви змінили IP-адресу і тепер ваше з’єднання безпечне.онлайн захист

Щоб під’єднатися до серверів вибраної країни

  1. Відкрийте програму ClearVPN.
  2. Оберіть «Обрати країну» на картці “Зміна країни”.
  3. Оберіть країну, до якої ви хочете приєднатися, і натисніть на неї.
  4. Готово, ваше з’єднання безпечне, а для вашої IP-адреси встановлено вибрану країну.Зміна країни підключення

IP-адреса — дуже важливий компонент інфраструктури інтернету. Завдяки їй пристрої спілкуються один з одним і з онлайн-ресурсами. За допомогою IP-адреси можна дізнатися ваше місце розташування, дані інтернет-провайдера та інше. Отже, треба розуміти, що таке IP-адреса, як вона працює і як її захистити. Сподіваємося, стаття допомогла розібратись у цих питаннях.

Будь на звʼязку Підпишись на наш дайджест, щоб читати корисні поради з кібербезпеки, отримувати найкращі пропозиції та новини від ClearVPN на свою поштову скриньку.

Безпека віддаленої роботи: як захистити себе під час роботи з дому

Для багатьох віддалена робота стає невід’ємним аспектом їхнього професійного життя, але багато людей все ще знаходиться в процесі адаптації до нового робочого середовища та вчаться сприймати зміни.  Згідно з останніми дослідженнями, можливість роботи вдома приваблює значну кількість людей: 46 відсотків працівників висловлюють готовність погодитися на скорочення зарплати до 5 відсотків, щоб продовжити дистанційну роботу, яку...

Як захистити свої соціальні мережі

Завдяки соціальним мережам ми спілкуємося, знаходимо щось цікаве, а у часи повномасштабного вторгнення – робимо чимало корисних справ на кшталт зборів грошей для ЗСУ. Водночас соцмережі в останнє десятиліття стали ціллю для різних зловмисників: від дрібних інтернет-шахраїв до хакерів, що нишпорять у пошуках секретів.  Зокрема в Україні спроби зламати сторінки, викрасти персональні дані чи виманювати...

Як вибрати безпечний месенджер для спілкування

Інтернет – винахід людства, який є даром й прокляттям водночас. Даром, бо завдяки йому ми комунікуємо, працюємо, розвиваємося. Прокляттям, бо будь-який винахід рано чи пізно починають використовувати на свою користь.  Наприклад, месенджери, якими ми користуємось кожного дня. Вони можуть використовувати дані, щоб показувати вам рекламу на кожному кроці. У найгіршому випадку, ваше листування зберігатиметься й...