Кібербезпека для дітей: як захистити їх від кіберзагроз та вірусів

Сьогодні в Інтернеті можна з легкістю знайти інформацію майже про все на світі. З одного боку це може бути корисно, а з іншого — наражає на небезпеку тих, хто ще не в змозі оцінити шкідливість інформації. Особливо, це стосується дітей. Коли мова йде про їх безпеку в Інтернеті, ви повинні бути впевнені, що вони захищені від контакту з небажаними людьми, неприйнятного або шкідливого контенту, кіберзагроз чи вірусів. В цій статті ми поділимося кількома порадами з приводу того як захистити дітей в Інтернеті та розкажемо як використовувати VPN для захисту від онлайн загроз.

Чому діти потребують захисту в Інтернеті

Інтернет може бути чудовим ресурсом для дітей, оскільки надає доступ до інформації, освітніх сторінок, а також можливостей для спілкування та розваг. Однак це дуже публічний простір, що вимагає від користувачів усвідомлення проблем безпеки в Інтернеті.

Дуже важливо, щоб батьки завчасно навчали своїх дітей кібербезпеці та тому, як використовувати найкращі інструменти та стратегії для захисту їхньої конфіденційності в Інтернеті.

Існує низка потенційних небезпек у кіберпросторі, але давайте подивимося на головні ризики в Інтернеті, з якими стикається більшість дітей.

  1. Кібербулінг — це будь-яка агресивна або погрозлива діяльність, яка здійснюється за допомогою електронного зв’язку (електронна пошта, публікації в соціальних мережах, текстові повідомлення тощо). Понад 36% дітей віком 12–17 років колись у своєму житті зазнавали кібербулінгу. 
  2. Кібергрумінг — це процес комунікації із дитиною в Інтернеті з метою сексуального насильства над нею у реальному житті чи онлайн. Зазвичай злочинці будують своє спілкування з дитиною таким чином, щоб викликати в неї довіру. Вони часто прикидаються однолітками, пропонують підробіток, дарують подарунки тощо.  
  3. Сексторшен – діяльність в інтернеті, що пов’язана з комунікацією із дитиною в інтернеті з метою отримання приватної інформації, шантажування або вимагання грошей. 
  4. Неприйнятний контент — одна з найпоширеніших онлайн-загроз, з якими стикаються діти. Вульгарна лексика, ворожі висловлювання, відверто насильницькі або сексуальні зображення — все це може мати шкідливий вплив на вразливу дитину. Понад 55% дітей віком 10–12 років стикаються з неприйнятним контентом в Інтернеті кожного року, і майже 60% —  зі словами або зображеннями сексуального характеру.

Як захистити дітей в інтернеті?

Існує кілька порад, що можуть допомогти попередити або зупинити проблему кіберзагроз для дітей в Інтернеті. Що ж необхідно пам’ятати та використовувати?

  1. Знайте про ризики. Вивчіть питання кібербулінгу, де і як це може відбуватися, та як його попередити. Поясніть дитині, що кіберзлочинці в Інтернеті можуть спочатку поводитися дружньо, але також заохочуйте вашу дитину стежити за будь-якими взаємодіями, які змушують її відчувати себе погано або сумно.
  2. Говоріть про це. Обговоріть з дитиною, що таке кібербулінг і які види спілкування прийнятні, а які неприйнятні. Переконайтеся, що ваша дитина знає, що їй безпечно розмовляти з вами, якщо її щось хвилює.
  3. Використовуйте програми батьківського контролю. Розташуйте комп’ютер у загальній кімнаті та стежте за часом, який дитина проводить за екраном. Використовуйте спільний обліковий запис електронної пошти, і якщо ви дозволяєте дітям взаємодіяти в соціальних мережах, переконайтеся, що у вас є повний доступ до керування їхніми обліковими записами. Завантажте програмне забезпечення для батьківського контролю.
  4. Встановіть межі. Обмежте час використання екрана та доступ до соціальних мереж і облікових записів електронної пошти, а також встановіть правила для будь-яких миттєвих повідомлень. Обговоріть з дітьми питання регулярної перевірки їх пристроїв. Але будьте готові змінити кордони, коли ваша дитина підросте або почне використовувати нові технології більш самостійно.
  5. Установіть блокувальник реклами. Це допоможе вашим дітям уникати оманливу рекламу, яка спонукає їх завантажувати шкідливі програми на свій комп’ютер.
  6. Встановіть VPN (віртуальну приватну мережу) на свій комп’ютер. VPN шифрує ваше інтернет-з’єднання та робить веб-перегляд анонімним. Це значно ускладнить доступ хакерам до будь-якої приватної інформації та її викрадення. Також це забезпечить захист телефону дитини від онлайн загроз та кібератак при використанні публічних WiFi мереж.

Ми радимо встановити ClearVPN — VPN-сервіс, який можна встановити на пристрій дитини, для того, щоб додатково захистити її від кіберзагроз, фішингу та інших можливих ризиків. Це також забезпечить її від під час підʼєднання до публічних точок wifi. 

ClearVPN пропонує безліч корисних функцій, таких як новий користувальницький простий інтерфейс, підключення до сервісів більше ніж 40 країн, шифрування даних найвищого рівня та можливість завантаження сервісу з App Store, Mac App Store, Google Play Market та на сайті ClearVPN для користувачів Windows.онлайн захист

Що таке батьківський контроль?

Батьківський контроль — це програмне забезпечення, що дозволяє блокувати та фільтрувати неприємний або неприйнятний контент. За допомогою батьківського контролю, ви можете встановлювати обмеження на час, який ваша дитина проводить онлайн. Також ви можете керувати та слідкувати за контентом, який можуть бачити різні члени вашої родини.

Ви можете налаштувати батьківський контроль для багатьох програм та пристроїв, а саме:

  • Комп’ютерних операційних систем
  • Інтернет-браузерів
  • Пошукових систем
  • Стрімінгових відео
  • Ігор
  • Мобільних телефонів
  • Програм батьківського контролю

Як налаштувати батьківський контроль

Наприклад, для того, щоб налаштувати фільтр Інтернет-контенту батьківського контролю для Mac OS, вам необхідно:

  1. В меню Apple обрати System Preferences.
  2. Обрати Батьківський контроль.
  3. У лівій частині вікна обрати обліковий запис користувача, для якого потрібно ввімкнути фільтр (обліковий запис вашої дитини).set up parental control on mac
  1. Обрати «Увімкнути батьківський контроль».
  2. Перейти на вкладку Зміст.
  3. Обрати один із трьох режимів у розділі «Обмеження веб-сайту».

Але пам’ятайте, що батьківський контроль не можна ввімкнути для облікових записів адміністратора. Переконайтеся, що обліковий запис вашої дитини має керований доступ і не є адміністратором.

​​Також ми рекомендуємо додати батьківський контроль для найпоширеніших сайтів стрімінгових відео, таких як YouTube (ви також можете завантажити відразу YouTube Kids), Netflix та Hulu.

Наприклад, ​​Netflix пропонує налаштування окремих функцій залежно від віку для кожного окремого профілю. Ось типи вікових обмежень батьківського контролю:

  • Маленькі діти: доступні лише шоу та фільми, призначені для «будь-якого віку».
  • Діти старшого віку: доступні медіа для будь-якого віку, 7+ та в окремих випадках 13+.
  • Підлітки: доступні фільми та шоу, які підходять для підлітків (13+).
  • Дорослі: доступні усі перелічені медіа.netflix parental control

Неможливо заборонити вашій дитині користуватися Інтернетом взагалі, та й не варто робити цього. Розумно підходьте до вирішення проблеми та навчайте дитину перебувати у кіберпросторі безпечно. За допомогою такого програмного забезпечення, як ClearVPN 2, ви можете захистити пристрій, яким користується дитина. А використовуючи наші поради — зможете захистити саму дитину.

Будь на звʼязку Підпишись на наш дайджест, щоб читати корисні поради з кібербезпеки, отримувати найкращі пропозиції та новини від ClearVPN на свою поштову скриньку.

Безпека віддаленої роботи: як захистити себе під час роботи з дому

Для багатьох віддалена робота стає невід’ємним аспектом їхнього професійного життя, але багато людей все ще знаходиться в процесі адаптації до нового робочого середовища та вчаться сприймати зміни.  Згідно з останніми дослідженнями, можливість роботи вдома приваблює значну кількість людей: 46 відсотків працівників висловлюють готовність погодитися на скорочення зарплати до 5 відсотків, щоб продовжити дистанційну роботу, яку...

Як захистити свої соціальні мережі

Завдяки соціальним мережам ми спілкуємося, знаходимо щось цікаве, а у часи повномасштабного вторгнення – робимо чимало корисних справ на кшталт зборів грошей для ЗСУ. Водночас соцмережі в останнє десятиліття стали ціллю для різних зловмисників: від дрібних інтернет-шахраїв до хакерів, що нишпорять у пошуках секретів.  Зокрема в Україні спроби зламати сторінки, викрасти персональні дані чи виманювати...

Як вибрати безпечний месенджер для спілкування

Інтернет – винахід людства, який є даром й прокляттям водночас. Даром, бо завдяки йому ми комунікуємо, працюємо, розвиваємося. Прокляттям, бо будь-який винахід рано чи пізно починають використовувати на свою користь.  Наприклад, месенджери, якими ми користуємось кожного дня. Вони можуть використовувати дані, щоб показувати вам рекламу на кожному кроці. У найгіршому випадку, ваше листування зберігатиметься й...