Як захистити свій смартфон від кіберзагроз та зловмисників

Мобільний пристрій сьогодні об’єднує в собі багато функцій. Це цілий комп’ютер, який зберігає всі ваші дані та фото, прокладає маршрут, записує аудіо та відео, виконує функції мобільного банку, центру соціальних мереж, та багато всього іншого. Це дуже зручно, однак, ця багатофункціональність робить наші мобільні пристрої бажаними мішенями для зловмисників. І на жаль, часто користувачі починають усвідомлювати наскільки це велика проблема тільки коли це стається.

Як же запобігти небезпеці? У цій статті ми розглянемо деякі з найпоширеніших загроз для безпеки мобільних пристроїв і поділимося практичними порадами, як захистити свій смартфон або планшет від кібератак і хакерів.

Які існують загрози безпеці мобільних пристроїв?

Однією з причин, чому смартфони часто стають мішенню для кіберзлочинців — їх легкодоступність. Люди постійно завантажують програми та програмне забезпечення, іноді безоплатне, яке часто не є безпечним чи надійним.

Крім того, більшість людей часто користуються програмами у фоновому режимі, навіть не усвідомлюючи цього. Це прихований шлюз для доступу хакерів до вашого пристрою. Чим більше ви використовуєте електрону пошту на мобільних пристроях, тим більше можливостей зʼявляється в хакерів використовувати фішингові та спам-атаки для отримання доступу до даних мобільного телефону.

Ось деякі з найпоширеніших загроз для безпеки мобільних пристроїв:

  1. Зловмисне програмне забезпечення (Malware) — це тип програмного забезпечення, розробленого для кібератак із метою отримання доступу до пристрою без згоди користувача. Це віруси, трояни та хробаки, що можуть використовуватися для викрадення особистої інформації, шпигування за користувачем або контролю над пристроєм. Найпоширенішою загрозою серед мобільних атак за 2022 рік були програми-віруси RiskTool — 24,03 %.
  2. Фішинг (Phishing) — це вид шахрайства, який використовують кіберзлочинці, щоб оманою змусити користувачів надати конфіденційну інформацію, наприклад імена користувачів, паролі та дані кредитної картки. Фішингові атаки часто здійснюють за допомогою електронних листів, текстових повідомлень або повідомлень у соціальних мережах, які можуть спочатку виглядати цілком правдоподібно.diagram phishing attack
  1. Мережеві атаки — це діяльність, що здійснюється з метою перехоплення даних та конфіденційної інформації, що передається через мережі. До найбільш поширених мережних атак відносять сніффер пакетів (перехоплення всіх IP-пакетів), IP-спуфінг (хакер користується вашою IP-адресою), IP-хайджек (хакер виступає посередником при передачі пакетів).
  1. Фізична крадіжка або втрата мобільного пристрою може призвести до несанкціонованого доступу до особистої інформації та облікових записів. Якщо пристрій не захищено паролем або біометричною автентифікацією, будь-хто, хто його знайде або вкраде, може отримати доступ до збережених на ньому даних.
  1. Застаріле програмне забезпечення — оновлення операційної системи та програм часто містять захист, що усуває відомі вразливості та помилки. Неможливість оновити програмне забезпечення на мобільному пристрої може призвести до вразливості та потенційних атак.

Як захистити свій мобільний пристрій від кібератак?

На відміну від методів злому, що можуть бути складними, захистити ваш пристрій доволі просто. Усе, що для цього потрібно — це встановити програмне забезпечення та технології кібербезпеки.

Наведемо кілька практичних порад, як захистити свій мобільних пристрій.

  • Використовуйте надійні й унікальні паролі для всіх облікових записів на своєму мобільному пристрої та подумайте про використання менеджера паролів, щоб відстежувати їх.
  • Увімкніть Двофакторну Аутентифікацію для усіх облікових записів та пристроїв де це можливо.
  • Використовуйте VPN. VPN за допомогою шифрованого тунелю створює безпечне з’єднання з мережею Інтернет. З ним ваші дані безпечніші, оскільки вони зашифровані під час переміщення від сервера до сервера.
  • Підтримуйте актуальне програмне забезпечення, регулярно оновлюйте операційну систему та програми на своєму мобільному пристрої, щоб мати найновіші гарантії безпеки.
  • Уникайте незахищених публічних мереж Wi-Fi, оскільки кіберзлочинці можуть перехопити дані, що передаються через ці мережі.
  • Використовуйте блокування екрана, наприклад PIN-код, пароль, або біометричну автентифікацію, щоб запобігти небажаному доступу.
  • Будьте обережні, натискаючи посилання або завантажуючи вкладення з невідомих джерел, оскільки вони можуть містити зловмисне програмне забезпечення або віруси.
  • Використовуйте шифрування для захисту конфіденційних даних на вашому пристрої, таких як контакти, повідомлення та фотографії.
  • Використовуйте функції віддаленого керування на своєму пристрої, щоб можна було видалити з нього всі дані в разі втрати або викрадення.
  • Регулярно створюйте резервні копії своїх даних у захищеній хмарній службі або на зовнішньому жорсткому диску, щоби потім можна було відновити їх у разі втрати або викрадення пристрою.
  • Не відкривайте текстові повідомлення з невідомих джерел. Вам навіть не потрібно нічого натискати в тексті, щоб отримати помилку, атака просто почне працювати у фоновому режимі. Хакеру потрібен лише номер вашого мобільного телефону.

Чому важливо використовувати VPN?

Віртуальна приватна мережа (VPN) може допомогти запобігти мобільним кібератакам, додавши додатковий рівень безпеки для підключення користувача до Інтернету. VPN ускладнює перехоплення даних хакерами.

Давайте подивимося на те, як саме VPN може запобігти мобільним кібератакам.

  1. Захист від атак у публічних мережах Wi-Fi. Коли ви підключаєтеся до публічних мереж Wi-Fi, ваші дані часто передаються в незашифрованому вигляді, що робить їх вразливими. VPN шифрує ваші дані та захищає їх від перехоплення хакерами.
  2. Блокування вірусних вебсайтів та реклами. Деякі VPN сервіси мають вбудовані засоби блокування реклами та зловмисного програмного забезпечення.
  3. Безпечний доступ до обмеженого стрімінгу. Деякі країни обмежують доступ до певних вебсайтів або сервісів. VPN може допомогти користувачам обійти ці обмеження та отримувати безпечний і надійний доступ до контенту.
  4. Захист від атак DNS-спуфінгу. VPN може допомогти запобігти атакам DNS-спуфінгу, шифруючи трафік користувача та запобігаючи перехопленню хакерами їхніх запитів DNS.vpn connection example

Використовуйте надійні паролі, оновлюйте програмне забезпечення, уникайте незахищених мереж Wi-Fi, вмикайте блокування екрана, будьте обережними із посиланнями та завантаженнями — і тоді ви можете значно знизити ризик кібератак на ваші мобільні пристрої.

Крім того, використання VPN може покращити безпеку вашого мобільного пристрою та захистити вас від кіберзагроз, таких як атаки у мережі Wi-Fi та вірусні вебсайти та реклама.

Ми рекомендуємо використовувати новий ClearVPN 2, який зробить ваше з’єднання безпечним та приватним! Ви можете скачати, та спробувати ClearVPN безкоштовно, для цього просто перейдіть на сайт ClearVPN і скачайте застосунок для вашого пристрою! Зміна країни підключення

Безпека мобільних пристроїв є важливим аспектом нашого цифрового життя, до якого не слід ставитися легковажно. Впроваджуючи найкращі практики та використовуючи VPN, ви можете захистити себе від кібератак і хакерів і насолоджуватися зручністю мобільних пристроїв без шкоди для вашої особистої інформації.

Будь на звʼязку Підпишись на наш дайджест, щоб читати корисні поради з кібербезпеки, отримувати найкращі пропозиції та новини від ClearVPN на свою поштову скриньку.

Безпека віддаленої роботи: як захистити себе під час роботи з дому

Для багатьох віддалена робота стає невід’ємним аспектом їхнього професійного життя, але багато людей все ще знаходиться в процесі адаптації до нового робочого середовища та вчаться сприймати зміни.  Згідно з останніми дослідженнями, можливість роботи вдома приваблює значну кількість людей: 46 відсотків працівників висловлюють готовність погодитися на скорочення зарплати до 5 відсотків, щоб продовжити дистанційну роботу, яку...

Як захистити свої соціальні мережі

Завдяки соціальним мережам ми спілкуємося, знаходимо щось цікаве, а у часи повномасштабного вторгнення – робимо чимало корисних справ на кшталт зборів грошей для ЗСУ. Водночас соцмережі в останнє десятиліття стали ціллю для різних зловмисників: від дрібних інтернет-шахраїв до хакерів, що нишпорять у пошуках секретів.  Зокрема в Україні спроби зламати сторінки, викрасти персональні дані чи виманювати...

Як вибрати безпечний месенджер для спілкування

Інтернет – винахід людства, який є даром й прокляттям водночас. Даром, бо завдяки йому ми комунікуємо, працюємо, розвиваємося. Прокляттям, бо будь-який винахід рано чи пізно починають використовувати на свою користь.  Наприклад, месенджери, якими ми користуємось кожного дня. Вони можуть використовувати дані, щоб показувати вам рекламу на кожному кроці. У найгіршому випадку, ваше листування зберігатиметься й...