Дані — нова нафта: як технологічні гіганти заробляють на користувачах

«Дані, ось нова нафта» влучно підмітив ще у 2006 році британський математик та підприємець Клайв Хамбі. Але на відміну від нафти, дані не є дефіцитними, вони не закінчуються і їх можна використовувати повторно.

Які дані користувачів збираються в інтернеті

Понад 5 млрд жителів Землі користуються інтернетом, і приблизно 40 % всього веб трафіку відстежується Google. У 2022 році ~80,9 % доходів Alphabet («матері» Google) було отримано саме від реклами. Бачите, на даних про вас із нами робляться непогані гроші.

Кожен клік, кожна відвідана сторінка, кожен пошуковий запит може бути використаний для створення реклами, націленої на користувача. Наприклад, за допомогою системи торгів у режимі реального часу (RTB) рекламодавці використовують інформацію отриману із зібраних даних задля таргетування своїх оголошень на потрібних їм користувачів Google. Звісно, Alphabet використовує зібрані дані не тільки для показу реклами, але і для вдосконалення своїх продуктів та сервісів, а також для розуміння тенденцій.

Ми говоримо найбільше про Alphabet/Google не тому, що він «поганий», а тому, що він величезний, мало не всім відомий і відносно прозорий. В інтернеті збирається набагато більше інформації про нас, ніж можна уявити. Дані про користувача можна отримати різними методами: кукі, відстеження IP-адрес, аналіз поведінки користувача тощо. Пошукові запити, геолокація, історія перегляду, дії в застосунках та сервісах, інформація про пристрої тощо — усе це може бути зібрано та використано всупереч бажанням користувача.

Що Google та інші знають про нас і чому

Персональні або особисті дані — це будь-які дані, пов’язані з особою, з допомогою яких цю особу можна ідентифікувати (наприклад, ваше повне ім’я, місце народження тощо, а в деяких випадках навіть IP адреса). Персональні дані — основа піраміди «дані → інформація → знання». Дані структуруються, перетворюються на інформацію, з якої отримуються інсайти і кристалізуються знання. Отримання таких знань про вас персонально, а чи як представника певної групи осіб і є метою різних компаній — наприклад Google.google account personal information

Ми шукаємо в Google, серфимо інтернет в Google Chrome, дивимося Yotube, користуємося Gmail, наші фото вивантажуються в Google Photo тощо… І понад 70 % з нас робить це зі смартфонів на андроїді, переважна більшість із яких має встановлені сервіси Google. Тож компанія знає про нас якщо не все, то дуже багато.

Яку інформацію про користувача збирають різні компанії та сервіси

  • Пошукові запити (Google, Amazon, Bing): пошукові запити використовуються для вдосконалення результатів пошуку, реклами та рекомендацій продуктів.
  • Дані про розташування (Google, Apple, Facebook): розташування користувача може бути відстежено через GPS, Wi-Fi або мобільні дані. Це допомагає в навігації та інших рекомендацій як-от погода, але і сприяє в наданні більш персоналізованої реклами.
  • Історія перегляду (Google, Facebook, Amazon): історія перегляду використовується для персоналізації реклами та рекомендацій.
  • Дані про пристрій (Google, Apple, Facebook): інформація про пристрій, як-от модель, версія операційної системи, унікальні ідентифікатори пристрою, використовується як для вдосконалення сервісів та підтримання актуальності ПЗ та належного рівня безпеки, так і для персоналізації реклами.
  • Дані із соціальних мереж (Facebook, Twitter, Instagram): вподобання, друзі, публікації та інша активність використовуються для персоналізації реклами та рекомендацій.
  • Дані з електронної пошти (Google, Microsoft): електронні листи можуть аналізуватися для персоналізації реклами та рекомендацій.
  • Дані з мобільних застосунків (Google, Apple): активність у застосунках може бути відстежена для персоналізації реклами та рекомендацій.
  • Дані з онлайн-покупок (Amazon, eBay): покупки використовуються для персоналізації реклами та рекомендацій. Ви можете видалити історію покупок або використовувати режим «інкогніто» при покупках.
  • IP-адреси: (більшість вебсайтів, сервісів та застосунків на вебтехнологіях): ці дані використовуються для геолокації, відстеження активності користувача та відповідної персоналізації реклами, а також обмеження доступу до певних ресурсів.
  • Дані з кукі (більшість веб-сайтів): кукі використовуються для відстеження активності на вебсайтах для персоналізації реклами та рекомендацій.

Майже все зі списку можна вирішити налаштуваннями пристрою чи браузера, зміною браузера на більш захищений, відмовою від відповідного застосунка. Але встановлюючи застосунки на iOS/Android, ми даємо їм доступ до персональних даних, користуємося застосунками соцмереж чи магазинів, а не їхніми аналогами в браузері для кращого контролю, даємо доступ до геолокації тощо. Бо це зручно: розраховуватися за комфорт приватністю. Але ж це не обов’язково!

Щоби не бути перед технологічними гігантами як на долоні, і діяти, водночас, не менш технологічними методами, потрібно розуміти, як вони нас вивчають.

Деякі технічні засоби збору даних та способи їх обмеження

  • Аналіз поведінки користувача: це може включати відстеження кліків, прокрутки сторінки, заповнення форм тощо. Щоб його обмежити, ви можете використовувати розширення браузера, які блокують відстежування.
  • Мобільні застосунки: вони можуть збирати ще більше даних, ніж сайти, включно з місцеперебуванням, інформацією про пристрій, дані про використання застосунків та інше. Щоби це обмежити, потрібно перевіряти дозволи застосункам під час встановлення (або в налаштуваннях системи пізніше, та обмежувати ті, які вам не здаються необхідними.
  • Скрипти відстеження: вони можуть використовуватись для збору даних про активність на вебсайті. Щоби це обмежити, можна використовувати розширення браузера, які блокують скрипти відстеження.
  • Fingerprinting: це метод, який використовується для створення унікального профілю вашого пристрою на основі різних характеристик, як-от розмір екрана, версія браузера, встановлені шрифти тощо. Щоб обмежити це, ви можете використовувати розширення браузера, які протидіють fingerprinting.
  • Cookies: це невеликі файли, які сайти розміщують на комп’ютері або мобільному пристрої під час їх відвідування. Не всі кукі є шкідливими: деякі з них важливі для функціонування сайту, наприклад, для збереження налаштувань мови або безпечного входу в систему. Однак інші, зокрема сторонні кукі, можуть використовуватися для небажаного слідкування за активністю користувача на вебсайті. Можна налаштувати браузер так, щоб він блокував усі або деякі кукі, або видаляв їх, коли ви закриваєте браузер.
  • Відстеження IP-адрес: IP-адреса може використовуватися для визначення приблизного місцеперебування або обмежувати доступ до сервісу чи контенту тощо. Щоби запобігти цьому, використовуйте VPN-сервіси, які приховують вашу справжню IP-адресу. Ми рекомендуємо ClearVPN 2, тим більше, що преміумверсія сервісу безплатна для українців.

Як ClearVPN 2 допомагає зберігати приватність онлайн

Завдяки Загальному регламенту про захист даних (GDPR), вебсайти тепер надають користувачам із ЄС можливість вибирати, які дані вони хочуть поділитися. Це означає, що відвідувач може вибрати, чи хоче він ділитися своїми даними з рекламодавцями або іншими третіми сторонами. Поки Україна не в ЄС, змінюючи геолокацію на європейську країну з більш строгим підходом до приватності, ви посилите захист своїх даних.

Для цього призначений один із режимів роботи ClearVPN 2 — «Розумне під’єднання». Він створений для захисту анонімності користувача. Комбінуючи його з переліченими вище засобами, ви зможете захистити свою цифрову приватність без серйозних компромісів із комфортом.clearvpn smart connection modes

«Розумне під’єднання» в ClearVPN 2


На завершення, корисний список посилань на сторінки налаштувань конфіденційності та реклами деяких із найпопулярніших інтернет-сервісів компаній Alphabet, Apple, Meta, Microsoft, Amazon. На цих сторінках можна контролювати, які дані про вас збирають ці сервіси, а також налаштувати параметри персоналізованої реклами:

«Той, хто готовий пожертвувати основоположною свободою заради тимчасової безпеки, не заслуговує ні на свободу, ні на безпеку»

Бенджамін Франклін.

Не жертвуйте цифровою приватністю заради комфорту, бо втратите й те й інше.

Будь на звʼязку Підпишись на наш дайджест, щоб читати корисні поради з кібербезпеки, отримувати найкращі пропозиції та новини від ClearVPN на свою поштову скриньку.

Безпека віддаленої роботи: як захистити себе під час роботи з дому

Для багатьох віддалена робота стає невід’ємним аспектом їхнього професійного життя, але багато людей все ще знаходиться в процесі адаптації до нового робочого середовища та вчаться сприймати зміни.  Згідно з останніми дослідженнями, можливість роботи вдома приваблює значну кількість людей: 46 відсотків працівників висловлюють готовність погодитися на скорочення зарплати до 5 відсотків, щоб продовжити дистанційну роботу, яку...

Як захистити свої соціальні мережі

Завдяки соціальним мережам ми спілкуємося, знаходимо щось цікаве, а у часи повномасштабного вторгнення – робимо чимало корисних справ на кшталт зборів грошей для ЗСУ. Водночас соцмережі в останнє десятиліття стали ціллю для різних зловмисників: від дрібних інтернет-шахраїв до хакерів, що нишпорять у пошуках секретів.  Зокрема в Україні спроби зламати сторінки, викрасти персональні дані чи виманювати...

Як вибрати безпечний месенджер для спілкування

Інтернет – винахід людства, який є даром й прокляттям водночас. Даром, бо завдяки йому ми комунікуємо, працюємо, розвиваємося. Прокляттям, бо будь-який винахід рано чи пізно починають використовувати на свою користь.  Наприклад, месенджери, якими ми користуємось кожного дня. Вони можуть використовувати дані, щоб показувати вам рекламу на кожному кроці. У найгіршому випадку, ваше листування зберігатиметься й...