Все, що потрібно знати про VPN 

Чи відчували ви колись, що хтось стежить за кожним вашим кроком в інтернеті? Що ви не самі? Чи знаєте ви, що очікувані збитки від кіберзлочинності у світі за 2023 рік становитимуть понад 8 трильйонів доларів США? Так, усе правильно — трильйонів. Дедалі більше людей працюють удома та щодня користуються інтернетом, і їм треба дбати про конфіденційність. У цьому допоможе VPN. У статті ми розкажемо, як працює VPN, чому варто його використовувати й навіщо установлювати застосунок ClearVPN2. Тож вирушаймо в захопливий світ VPN!

Що таке VPN

VPN розшифровується як «віртуальна приватна мережа». Розберімо детальніше.

Віртуальна. VPN створює цифровий тунель — немає фізичного кабелю, який ішов би від вашого пристрою до сервера VPN.

Приватна. VPN шифрує дані та приховує IP-адресу.

Мережа. VPN створює з’єднання між кількома точками — вашим комп’ютером чи мобільним пристроєм і сервером VPN.

Як працює технологія VPN

Коли ви користуєтеся інтернетом, ваш пристрій надсилає та отримує пакети даних через інтернет-провайдера. Це означає, що провайдер бачить усю активність онлайн: вебсайти, які ви відвідуєте, особисту інформацію, якою ділитеся, тощо. Тому й потрібен VPN.

VPN створює безпечне й зашифроване з’єднання між вашим пристроєм та інтернетом через віддалений сервер. Отже, уся ваша онлайн-активність проходить через цей сервер, а не через провайдера. VPN також призначає нову IP-адресу, і видається, ніби ви заходите в інтернет з іншого місця.

Технологія VPN за допомогою протоколів безпеки встановлює безпечне та зашифроване з’єднання між пристроєм користувача й сервером VPN. До таких протоколів належать Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP), Layer Two Tunneling Protocol (L2TP), Secure Socket Tunneling Protocol (SSTP) та Internet Protocol Security (IPsec).

how OpenVPN protocol works

Ось простий приклад: уявіть, що надсилаєте другові листа. Без VPN ви користуєтеся загальнодоступною поштовою скринькою, де кожен може побачити цей лист. А з VPN можна скористатися приватною скринькою, доступ до якої маєте лише ви та ваш друг.

Додатковий рівень безпеки й конфіденційності означає, що ніхто, навіть ваш інтернет-провайдер, не зможе побачити, що ви робите в інтернеті, або отримати доступ до вашої особистої інформації. VPN корисний, коли вам потрібен доступ до контенту, заблокованого у вашій країні, або коли треба скористатися публічною мережею Wi-Fi, яка може бути вразливою для злому.

як працює VPN

Навіщо потрібен VPN

Розгляньмо детальніше, чому варто постійно використовувати VPN. Ось як він може бути корисним:

Захист конфіденційності в інтернеті. Коли ви користуєтеся інтернетом без VPN, провайдер бачить, що ви робите в мережі, і має доступ до вашої особистої інформації. VPN шифрує та приховує всю онлайн-діяльність від сторонніх очей.

Доступ до будь-якого контенту. Деякі вебсайти та онлайн-сервіси заблоковані в певних країнах. Завдяки VPN ви можете обійти ці обмеження й отримати доступ до контенту з будь-якої точки світу.

Безпечне використання публічного Wi-Fi. Публічні вайфай-мережі вразливі до зламу. Коли ви під’єднуєтеся до такої мережі без VPN, вашій особистій інформації загрожує небезпека. VPN шифрує з’єднання й захищає особисту інформацію від хакерів.

Безпечні покупки. Коли купуєте щось в інтернеті, то передаєте в мережу дані кредитної картки. Якщо не використовувати VPN, цю інформацію можуть перехопити хакери. Із VPN ваше з’єднання безпечне, і ви можете спокійно купувати онлайн.

Економія на підписках. Можна заощадити завдяки VPN, купуючи підписки, адже їхні ціни різняться залежно від регіону. Наприклад, підписка на Apple Music у США коштуватиме 9,99 долара на місяць, а в Індії — 1,34 долара на місяць.

Економія в подорожах. Ціни на авіаквитки й готелі можуть різнитися залежно від місця, звідки ви купуєте. За допомогою VPN можна змінити віртуальне місце розташування й шукати найкращі пропозиції.

    Що таке ClearVPN 2 і навіщо він потрібен?

    Турбота про кібербезпеку й конфіденційність має стати вашою щоденною звичкою. Ми пропонуємо застосунок, який допоможе користуватися інтернетом і не замислюватися про безпеку й конфіденційність. Це ClearVPN2. Завдяки ClearVPN2 можна захистити онлайн-з’єднання, змінити географічне місце IP-адреси й переглянути більше контенту. Розгляньмо функції оновленої версії застосунку. Що можна робити завдяки ClearVPN2:

    • шукати країни в Location Changer. Застосунок автоматично знаходить назву країни в рядку пошуку, щойно ви починаєте вводити код країни;
    • увійти в ClearVPN на смартфоні, зісканувавши QR-код із настільного застосунку ClearVPN. Не треба вводити облікові дані ще раз. Щоб користуватися ClearVPN на мобільному пристрої, зіскануйте ним QR-код з екрана Mac. QR-код можна знайти в меню «Налаштування» — «Ваші пристрої» у програмі ClearVPN на комп’ютері;
    • приховати IP-адресу та змінити розташування;
    • отримати доступ до будь-якого вебсайту з будь-якої точки світу;
    • анонімно шукати інформацію в інтернеті;
    • вибирати сервери з усього світу й під’єднуватися до них;
    • контролювати швидкість інтернет-з’єднання;
    • переглядати нові фільми та шоу на улюблених платформах без географічних обмежень;
    • безпечно під’єднуватися до іншої мережі;
    • користуватися VPN щонайбільше на шести пристроях iOS, Android, MacOS або Windows;
    • захищати дані від хакерів за допомогою найкращого шифрування даних;
    • завантажувати файли швидко й безпечно.

      Зміна країни підключення

    ClearVPN доводить, що передові технології прості й доступні. Вам треба лише активувати готові налаштування VPN у застосунку ClearVPN, щоб безпечно користуватися інтернетом.

    У світі, де все пов’язано, VPN — це єдине, що захищає особисту інформацію. Можна переглядати вебсайти й контент, недоступні у вашому регіоні, дивитися улюблені шоу без буферизації та завантажувати будь-які файли.

    Отже, VPN обов’язково має бути у вашому онлайн-арсеналі, але важливо вибрати правильного провайдера. Зверніть увагу на його репутацію, основні характеристики (швидкість з’єднання, сервери, тип шифрування та протоколи) і на те, чи підтримує провайдер клієнтів. Тож вибирайте VPN і насолоджуйтеся всіма перевагами інтернету.

    Будь на звʼязку Підпишись на наш дайджест, щоб читати корисні поради з кібербезпеки, отримувати найкращі пропозиції та новини від ClearVPN на свою поштову скриньку.

    Як отримати безплатний та необмежений VPN

    Якщо ви зараз в Україні, то з огляду на війну вам треба мати надійний VPN, щоб захиститися в мережі. Кіберзлочинів і DDoS-атак більшає, тому конфіденційність і безпека стають найважливішим питанням. Особливу увагу варто надати безпечним операціям з коштами. Однак важко знайти українського VPN-провайдера, що надасть надійне шифрування, додаткові функції безпеки й прозору політику без реєстрації,...

    Як використовувати VPN для отримання доступу до стримінгових сервісів

    Ми часто стикаємося з тим, що найпопулярніші сервіси доступні лише в певних регіонах. Деякі платформи, такі як Netflix, йдуть ще далі та пропонують різний контент залежно від країни. Щоб запобігти тому, що користувачі частіше використовують сервіс VPN, популярні платформи запровадили функції виявлення. Хороша новина полягає в тому, що ви можете обійти їх, якщо знати, як...

    Як заощадити на авіаквитках та готелях за допомогою VPN

    Завдяки численним туристичним вебсайтам забронювати квиток або готель сьогодні дуже легко. І звичайно, коли ми плануємо свою подорож, починаємо з пошуку найдешевшого авіаквитка та вибору готелю. Однак, якщо ви не використовуєте віртуальну приватну мережу (VPN) під час бронювання онлайн, ви не тільки наражаєте себе на небезпеку, але  й також несвідомо підвищуєте ціни. Отже, тарифи на...