Як захистити свою електронну пошту від взлому та хакерів

Електронна пошта сьогодні є найпоширенішою формою веб-спілкування. Це унікальний ідентифікатор, який часто використовують для багатьох входів в обліковий запис онлайн. Але на жаль, хакери дуже часто намагаються викрасти особисті дані, отримані через обліковий запис в Інтернеті. Дослідження показують, що щодня у всьому світі люди отримують 14,5 мільярдів спаму, що становить до 45% усіх надісланих електронних листів. 

Незважаючи на розробку вдосконаленого програмного забезпечення для боротьби зі спамом, користувачі часто страждають від наслідків спаму, який потрапляє до папки “Вхідні”. Безпека електронної пошти відповідає за безпеку більшості паролів та інших послуг, якими ви користуєтеся. То як же захистити свою електрону пошту від взлому хакерів? Рекомендації доволі прості, але на жаль часто користувачі про них забувають.

Система електронної пошти

Система електронної пошти складається з двох основних компонентів: поштових клієнтів і поштових серверів.

Ви читаєте, створюєте, надсилаєте і зберігаєте свою електронну пошту за допомогою поштових клієнтів. Далі пошта надсилається з поштового клієнта через мережу на поштовий сервер. Поштовий сервер — це комп’ютер, який доставляє, пересилає та зберігає повідомлення електронної пошти. Усі компоненти всього процесу — поштові сервери, поштові клієнти та загальна інфраструктура, яка їх з’єднує та підтримує — мають бути захищені.Email Inftastructure Breakdown

​​Найпоширеніші онлайн загрози 

Оскільки ми використовуємо електронну пошту кожного дня, вирішуємо багато робочих процесів з її допомогою та іноді спілкуємося із ненадійними зовнішніми організаціями, електронна пошта часто стає об’єктом атак. Хакери можуть використовувати електронну пошту, щоб отримати контроль над компанією, доступ до конфіденційної інформації або порушити доступ ІТ до ресурсів. Серед найпоширеніших загроз для систем електронної пошти відзначають:

  • Фішинг (Phishing) — атака, при якій хакери виманюють особисту інформацію, таку як паролі або фінансові дані, шляхом використання підроблених електронних листів або веб-сайтів. 

Існує кілька типів фішингу:

  1. Підставні електронні листи — хакери надсилають електронні листи, які виглядають як легітимні повідомлення від банків, компаній або інших організацій. Вони просять вас оновити свої дані, ввести пароль або здійснити фінансову операцію через посилання у листі, які фактично ведуть до фальшивих веб-сайтів, що збирають вашу інформацію.
  2. Фальшиві веб-сайти — хакери створюють веб-сайти, які імітують вигляд легітимних платіжних або банківських порталів. Вони можуть мати схожі дизайн та адресу веб-сайту, але насправді збирають вашу особисту інформацію.
  3. Соціальні мережі та месенджери — хакери можуть використовувати соціальні мережі або месенджери, щоб надіслати вам фішингові повідомлення, які викликають у вас емоції або просять термінової допомоги. Вони можуть намагатись
    переконати вас відкрити фальшиві посилання або завантажити шкідливі файли.Example of an email based phishing attack
  • ​​Викрадення облікового запису (Email hijacking) — хакери можуть спробувати отримати доступ до вашого облікового запису, зламавши пароль або систему безпеки. Вони можуть використовувати цей доступ для відправки спаму, шахрайства або доступу до особистої інформації.
  • Email бомбардування — під час цієї кібератаки зловмисник заповнює скриньку електронної пошти великою кількістю листів, перевантажуючи сервер електронної пошти одержувача, що робить його недоступним або зупиняє його роботу повністю. Це часто відбувається за допомогою автоматизованих сценаріїв або інструментів для надсилання великої кількості електронних листів за короткий час. 
  • Використання слабкого пароля робить ваш обліковий запис більш вразливим. Хакери можуть скористатися слабким паролем для взлому облікового запису та з легкістю отримати доступу до вашої електронної пошти.
  • Шпигунське програмне забезпечення (Spyware) може бути використано для перехоплення ваших електронних листів, паролів та іншої особистої інформації. Воно може бути встановлено через шкідливі посилання або вразливості в програмному забезпеченні.
  • Віруси і шкідливе програмне забезпечення може призвести до крадіжки особистої інформації, поширення спаму або навіть блокування доступу до вашої пошти.

Основні правила безпеки пошти

1. Придумайте складний пароль

Використовуйте унікальний і складний пароль для свого облікового запису електронної пошти. Пароль повинен містити комбінацію великих і малих літер, цифр і спеціальних символів. Уникайте використання очевидних паролів, таких як дати народження або прості послідовності. Також досить ефективно використовувати для захисту акаунтів сервіси генерації паролів або пасфрази. Це набір слів, який ви зашифрували. Наприклад, ви можете обрати будь-яку фразу – рядок із пісні, видалити пробіли та замінити деякі літери цифрами.

2. Подумайте над секретним питанням

Розгляньте можливість використання секретних питань або шифрування для захисту конфіденційної інформації у вашій електронній пошті. Багато провайдерів електронної пошти та програм надають можливість шифрування листів.

3. Прив’яжіть до поштового акаунту ще один обліковий запис

Цей метод використовується для забезпечення додаткового рівня безпеки вашого основного поштового акаунту. Його суть полягає в тому, що ви прив’язуєте до свого основного акаунту інший поштовий акаунт, що дозволяє вам отримувати повідомлення та відправляти листи через нього. Якщо ваш основний поштовий акаунт стане недоступним через технічну несправність, блокування або втрату доступу, ви все ще матимете доступ до інших поштових повідомлень, які надійшли на прив’язаний акаунт.

4. Прив’яжіть до поштового акаунту свій номер телефону

Прив’язка номера телефону до поштового акаунту дозволяє сервісу перевірити вашу особу. Зазвичай, після введення номера телефону, вам буде надісланий одноразовий код або посилання для підтвердження. Це допомагає впевнитись, що тільки власник номера телефону має доступ до облікового запису. Якщо хтось намагається незаконно отримати доступ до вашого поштового акаунту, ви моментально отримаєте повідомлення або сповіщення на ваш зареєстрований номер телефону про підозрілу активність або спроби входу.

5. Дотримуйтеся обережності

Ніколи не надсилайте особисту чи фінансову інформацію через електронну пошту. Уникайте відповідей на підозрілі електронні листи, які запитують конфіденційну інформацію. Надавайте свої дані лише на захищених веб-сайтах, використовуючи безпечні форми передачі даних.

6. Використовуйте VPN

Використання віртуальної приватної мережі (VPN) є одним з методів забезпечення приватності та безпеки під час використання електронної пошти і в Інтернеті загалом. VPN створює зашифроване з’єднання між вашим пристроєм і сервером VPN. Ми рекомендуємо користуватися ClearVPN, надійним сервісом, що допоможе вам захистити ваші дані від перехоплення іншими особами, навіть якщо вони отримають доступ до мережі, через яку ви підключені. Скачати безплатну версію ClearVPN можна тут.

7. Використовуйте безпечні сервіси

Не відкривайте вкладення за посиланням в електронних листах від невідомих або неперевірених джерел. Такі вкладення або посилання можуть містити шкідливе програмне забезпечення або вести до фішингових сайтів.

8. Антивірусне програмне забезпечення 

Встановіть і оновлюйте антивірусне програмне забезпечення на своєму комп’ютері або пристрої. Це допоможе виявити і блокувати шкідливе програмне забезпечення, яке може поширюватися через електронну пошту.

9. Увімкніть 2-факторну аутентифікацію

Увімкнення двофакторної аутентифікації (2FA) є важливим кроком для безпеки вашого поштового акаунту. Цей метод додатково захищає ваш обліковий запис, вимагаючи два незалежних етапи підтвердження вашої особи перед входом.

Як налаштувати двофакторну аутентифікацію у Gmail

  1. Увійдіть до свого облікового запису Gmail за допомогою логіну та пароля.
  2. Виберіть “Налаштування облікового запису”.
  3. У вкладці “Обліковий запис” прокрутіть до розділу “Безпека” і знайдіть опцію “2-крокова аутентифікація”. Оберіть “Увімкнути”.Google Account Security

  1. Виберіть спосіб, яким ви хочете отримувати коди підтвердження: через текстове повідомлення (SMS), голосовий дзвінок або за допомогою аутентифікатора.
  2. Якщо ви обираєте опцію текстового повідомлення або голосового дзвінка, введіть свій номер телефону і натисніть “Надіслати код підтвердження”. Введіть отриманий код підтвердження для завершення процесу.how to enable two factor authentication on your google account

  1. Якщо ви обираєте опцію аутентифікатора, встановіть будь-яку зручну програму аутентифікатора на свій мобільний пристрій. Після цього скануйте QR-код на екрані або введіть вручну надану серійну фразу. Після успішної налаштування введіть отриманий код підтвердження з аутентифікатора для завершення процесу.

Заключення

Сьогодні, захист ваших облікових записів електронної пошти від злому та хакерів є важливою умовою сучасного цифрового середовища. Використання надійних та унікальних паролей, двофакторної автентифікації, оновлення програмного забезпечення, використання надійних антивірусних програм та VPN, уникнення ризиків публічного Wi-Fi та регулярне створення резервних копій своїх електронних листів — значно підвищить безпеку вашої електронної пошти. Залишайтеся уважними та памʼятайте про захист своїх особистих даних та щоденного цифрового спілкування.

Будь на звʼязку Підпишись на наш дайджест, щоб читати корисні поради з кібербезпеки, отримувати найкращі пропозиції та новини від ClearVPN на свою поштову скриньку.

Безпека віддаленої роботи: як захистити себе під час роботи з дому

Для багатьох віддалена робота стає невід’ємним аспектом їхнього професійного життя, але багато людей все ще знаходиться в процесі адаптації до нового робочого середовища та вчаться сприймати зміни.  Згідно з останніми дослідженнями, можливість роботи вдома приваблює значну кількість людей: 46 відсотків працівників висловлюють готовність погодитися на скорочення зарплати до 5 відсотків, щоб продовжити дистанційну роботу, яку...

Як захистити свої соціальні мережі

Завдяки соціальним мережам ми спілкуємося, знаходимо щось цікаве, а у часи повномасштабного вторгнення – робимо чимало корисних справ на кшталт зборів грошей для ЗСУ. Водночас соцмережі в останнє десятиліття стали ціллю для різних зловмисників: від дрібних інтернет-шахраїв до хакерів, що нишпорять у пошуках секретів.  Зокрема в Україні спроби зламати сторінки, викрасти персональні дані чи виманювати...

Як вибрати безпечний месенджер для спілкування

Інтернет – винахід людства, який є даром й прокляттям водночас. Даром, бо завдяки йому ми комунікуємо, працюємо, розвиваємося. Прокляттям, бо будь-який винахід рано чи пізно починають використовувати на свою користь.  Наприклад, месенджери, якими ми користуємось кожного дня. Вони можуть використовувати дані, щоб показувати вам рекламу на кожному кроці. У найгіршому випадку, ваше листування зберігатиметься й...