Безпека віддаленої роботи: як захистити себе під час роботи з дому

Для багатьох віддалена робота стає невід’ємним аспектом їхнього професійного життя, але багато людей все ще знаходиться в процесі адаптації до нового робочого середовища та вчаться сприймати зміни. 

Згідно з останніми дослідженнями, можливість роботи вдома приваблює значну кількість людей: 46 відсотків працівників висловлюють готовність погодитися на скорочення зарплати до 5 відсотків, щоб продовжити дистанційну роботу, яку почали після пандемії. Крім того, кожен третій працівник готовий подумати про те, щоб залишити свою поточну роботу, якщо не буде мати змоги працювати віддалено.

Перехід до роботи з дому передбачає не тільки налаштування робочого місця з офісу у кабінет вдома. До цього також відноситься впровадження належних заходів кібербезпеки для захисту вашого домашнього офісу. Це особливо актуально зараз, оскільки віддалені працівники часто стикаються з підвищеною вразливістю до кіберзагроз. 

Згідно зі звітом Human Risk Review 2023, 75 відсотків опитаних експертів з кібербезпеки відзначили, що гібридні моделі роботи підвищили рівень ризиків.

Оскільки віддалена робота стає все більш звичним явищем, а кібер злочинці використовують вразливі місця в цій відносно новій робочій моделі, набуття необхідних знань щодо захисту себе та ваших даних від хакерів є обов’язковим. 

У цій статті ми поділимося основними порадами як захистити себе під час роботи з дому, щоб ви завжди могли бути впевнені у власній безпеці.

Як робота з дому впливає на кібербезпеку

Все більше даних вказують на те, що тенденція до нової норми гібридної роботи стане більш поширеною в найближчі роки. Оскільки ця робоча модель набуває популярності, вона стає очевидним фокусом уваги для хакерів, які намагаються використовувати все більш передові технології кіберзлочинності та створюють загрозу безпеці багатьох компаній.Infographic Feeling about remote work

Поки працівники адаптуються до іншого робочого середовища, хакери використовують цю невизначеність та виявляють найбільш вразливі місця. 

Загрози постійно створюють виклики, оскільки широке використання інструментів для співпраці, таких як Microsoft Teams, Slack і мобільні пристрої, створює сприятливий ґрунт для кіберзлочинності. 

Ступінь ризику безпеки певною мірою залежить від того, наскільки добре кожен з працівників дотримується інструкцій з власної безпеки, поки працює віддалено.

Поради для підвищення безпеки під час роботи з дому

Мало хто усвідомлює, що наші робочі пристрої в межах наших домівок потребують додаткового захисту. Однак це не лише важливо для власної безпеки, але і для безпеки вашого робочого середовища. 

Кожен аспект, від підключення до Інтернету до практики зберігання даних і регулярності оновлень програмного забезпечення, відіграє вирішальну роль у підтримці кібербезпеки. Тут ми зібрали 10 порад, які допоможуть вам захистити свій домашній офіс від потенційних кіберзагроз.

  1. Використання VPN 

Переконайтеся, що підключення до Інтернету встановлено в безпечному середовищі. Використовуйте виключно безпечні, захищені паролем з’єднання Wi-Fi для своїх робочих пристроїв, тримаючись подалі від публічних мереж. 

Цей запобіжний захід значно знижує ризик проникнення сторонніх осіб у вашу мережу. Підключайтеся до Інтернету лише через віртуальну приватну мережу (VPN), забезпечуючи захист для ваших даних і систем від зовнішнього доступу. VPN шифрує ваші дані, направляє їх через захищений цифровий «тунель» і вивільняє на іншому кінці, роблячи їх майже непроникними для доступу кіберзлочинців.

clearvpn ua dashboard new
  1. Рішення для зберігання даних 

Захищайте конфіденційні та особисті дані, зберігаючи їх у безпечному середовищі, і саме тут хмара стає важливою. Вкрай важливо, щоб ІТ-відділ вашої компанії схвалив безпеку хмари, ємність зберігання, швидкість завантаження та гнучкість, щоб забезпечити її придатність для професійного використання. Намагайтеся утримуватися від використання приватних хмарних служб для робочих цілей, оскільки вони не забезпечують такий самий рівень захисту, як професійні хмарні служби.

  1. Паролі та блокування екрана

Кібербезпека віддаленої роботи тісно пов’язана з доступом і надійними паролями. Щоб підвищити безпеку, рекомендується використовувати паролі довжиною принаймні 12 символів, які містять різні типи символів, включаючи малі та великі літери, знаки пунктуації та цифри, оскільки ці комбінації є дуже безпечними.

Крім того, дуже важливо уникати практики використання одного пароля для кількох облікових записів. Це допомагає мінімізувати потенційну шкоду від кібератаки. Якщо хакер успішно розшифрує один пароль, завдяки використанню унікальних паролів ви будете знати, що вражено лише зламаний обліковий запис.

Для допомоги при створенні багатьох паролів існує безліч зручних інструментів, відомих як менеджери паролів, зокрема 1Password, Bitwarden і Dashlane, які можуть генерувати надійні паролі та надійно їх зберігати. Таким чином, вам не потрібно буде запам’ятовувати кілька складних паролів.

4. Регулярні оновлення

Виконуйте регулярні оновлення безпеки. Встановлюйте відповідні виправлення, систематично переглядайте налаштування маршрутизатора та переконайтеся, що апаратне та програмне забезпечення залишаються актуальними. Ця важливо, оскільки деякі оновлення включають виправлення вразливостей системи безпеки, які можуть ефективно запобігати потенційному проникненню кіберзлочинців і захищати конфіденційні дані від крадіжки. Особливо це стосується антивірусного програмного забезпечення.

5. Організація (фізична та цифрова)

Дотримання порядку на робочому столі допомагає ясному розуму. Переконайтеся, що все знаходиться під рукою та уникайте хаосу. Це допоможе забезпечити душевний спокій і підвищити продуктивність. Ця практика також сприяє більш безпечному середовищу домашнього офісу. 

Також приділіть належну увагу своєму віртуальному робочому простору. Якщо у вас є дані та файли, розкидані по робочому столу, знайдіть час, щоб упорядкувати їх належним чином. Це не тільки полегшує пошук важливих документів, але й допомагає в ранньому виявленні будь-яких підозрілих файлів.

Зрештою, підтримання порядку у вашому просторі має значення в різних аспектах життя. Подібно до того, як ви не залишите свої найцінніші речі на порозі свого будинку, захист безпеки ваших цифрових активів є не менш важливим.

6. Навчання з кібербезпеки

Головна порада полягає в тому, щоб залишатися пильним щодо ризиків, пов’язаних з роботою в домашньому офісі. Атаки соціальної інженерії, призначені для того, щоб змусити вас натиснути посилання та розкрити облікові дані для входу, найчастіше трапляються під час роботи з дому. Навчання з питань кібербезпеки допоможе вам визначити ці ризики та захистити себе від них, забезпечуючи контроль ваших даних.

Обізнаність для запобігання вразливості безпеки роботи з дому

Є багато порад і безпечних методів, які можна використати для підвищення безпеки роботи з дому, але ефективність цих заходів залежить від послідовного та постійного впровадження.

Перехід на віддалену роботу став звичним для багатьох співробітників, особливо під впливом пандемії. Надзвичайно важливо знати про ризики кібербезпеки, які виникають під час такої роботи. Програми електронного навчання з кібербезпеки, регулярне оновлення програм безпеки, паролі та інший захист конфіденційних даних, використання VPN, блокування екрана — всі ці методи допомагають виробити безпечні звички та зміцнити захист від потенційних загроз.

Будь на звʼязку Підпишись на наш дайджест, щоб читати корисні поради з кібербезпеки, отримувати найкращі пропозиції та новини від ClearVPN на свою поштову скриньку.

Як захистити свої соціальні мережі

Завдяки соціальним мережам ми спілкуємося, знаходимо щось цікаве, а у часи повномасштабного вторгнення – робимо чимало корисних справ на кшталт зборів грошей для ЗСУ. Водночас соцмережі в останнє десятиліття стали ціллю для різних зловмисників: від дрібних інтернет-шахраїв до хакерів, що нишпорять у пошуках секретів.  Зокрема в Україні спроби зламати сторінки, викрасти персональні дані чи виманювати...

Як вибрати безпечний месенджер для спілкування

Інтернет – винахід людства, який є даром й прокляттям водночас. Даром, бо завдяки йому ми комунікуємо, працюємо, розвиваємося. Прокляттям, бо будь-який винахід рано чи пізно починають використовувати на свою користь.  Наприклад, месенджери, якими ми користуємось кожного дня. Вони можуть використовувати дані, щоб показувати вам рекламу на кожному кроці. У найгіршому випадку, ваше листування зберігатиметься й...

Безпечний онлайн-шопінг

Майже все можна придбати в Інтернеті — від одягу до техніки та навіть продуктів — і багато хто з нас саме це й робить. 95% американців щорічно роблять покупки в Інтернеті. Оскільки ми продовжуємо рухатися до цієї тенденції, кількість випадків шахрайства або крадіжки особистих даних зростає.  В цій статті ми зібрали основні поради, яких треба...