ClearVPN 2 — ваш ключ до свободи

Понад три мільйони людей на тимчасово окупованих територіях включно з Кримом мають лише контрольований окупантами доступ до інтернету. У таких умовах захист права на приватність лягає на плечі користувача. Найпростіший і водночас найнадійніший спосіб підтримувати безпечний зв’язок із вільним світом — користуватися інтернетом через VPN.

Із цього блогу ви дізнаєтеся про особливості і способи обходу з допомогою VPN незаконного блокування, отримання доступу до потрібних сайтів та сервісів на тимчасово окупованих територіях.

Чому для інтернету на окупованих територіях потрібен VPN

«Приватність — це не про приховування чогось. Це про контроль того, як нас бачить світ», — писав американський криптограф та фахівець із комп’ютерної безпеки Брюс Шнаєр. Хоча б одна ненадійна чи зловмисна ланка між вами й вашим співрозмовником, сайтом чи сервісом — і ви вже в небезпеці. Що вже казати про свободу вирішувати що й де писати, читати й чим користуватися! А доступ до інтернету на тимчасово окупованих територіях України можливий лише через густеньке сито цензури «роскомнадзору» й стіни ворожих провайдерів.

Окрім VPN є низка доступних користувачам технологій, застосунків та сервісів на їхній основі, які дозволяють знизити ризики і зняти обмеження інтернету наа тимчасово окупованих територіях. Ось деякі з них:

  • Тор (The Onion Router): це безплатний застосунок, який допомагає забезпечити анонімність в інтернеті. Він маршрутизує дані через кілька вузлів, що робить відстежування трафіку надзвичайно складним.
  • Шифрування DNS: DNS-запити можуть бути використані провайдерами зв’язку для відстеження діяльності користувача в інтернеті. Шифрування DNS, на кшталт DNS over HTTPS (DoH) або DNS over TLS (DoT), допомагає добитися високої конфіденційності DNS-запитів користувача та запобігти сторонньому їх перехопленню.
  • Проксі-сервери: «проксі» перенаправляють трафік через проміжний сервер перед відправленням його до точки кінцевого призначення. Це може допомогти замаскувати IP-адресу користувача та деяку інформацію про його місцеперебування (хоча це не так ефективно, як VPN або Тор).

Ці технології сприяють збереженню приватності в інтернеті, та вони мають різні рівні захисту й можуть обходитися дорожче, бути складнішими для налаштування та використання, чи працювати повільніше порівняно з VPN.

Наприклад, функція «приват-реле» для пристроїв Apple доступне тільки в платній підписці iCloud+ й шифрує лише вебтрафік; WARP/WARP+ від Cloudflare фокусується більшою мірою на стабільності з’єднання, а не на приватності користувача чи знятті регіональних обмежень; Google VPN виглядає цікаво, але тільки «на папері»: він недоступний українцям, та й коли стане доступним, то лише за найдорожчими планами підписки Google One. Тор уповільнює з’єднання, а проксі-сервери можуть і не шифрувати трафік, тому їх захист буде неповним.

Надійний безпечний і доступний сервіс VPN водночас розв’язує проблему обмеження доступу, знижує загрозу втрати анонімності й не впливає на комфорт користування.

Переваги VPN для зняття регіональних обмежень та забезпечення приватності

VPN (virtual private network, віртуальна приватна мережа) — технології створення віртуальних захищених мереж поверх інших мереж із меншим рівнем довіри. Це «тунель» між вашим пристроєм і надійним сервером із межами досягнення липких рук та нескромних і лихих очей. Серед переваг VPN над іншими подібними за призначенням технологіями:

  • Легкість використання: налаштування підключення до VPN зазвичай просте та не вимагає високого рівня технічних знань. Хороші VPN-сервіси часто пропонують гарні зручні застосунки для різних операційних систем.
  • Безпека користувача: весь трафік через VPN шифрується, не лише захищаючи дані від провайдера інтернету чи мобільного зв’язку, але й від перехоплення під час використання будь-яких Wi-Fi мереж.
  • Зміна «розташування»: VPN дає змогу користувачеві змінювати IP-адресу, через що можлива «телепортація» до будь-якої країни, де встановлено сервер, до якого підключається користувач. Це дає змогу отримати доступ до заблокованих ресурсів або контенту, що обмежений за географічними критеріями.
  • Робота на всіх пристроях: VPN — це низка добре відомих надійних безпечних технологій, які підтримуються всіма сучасними користувацькими операційними системами і пристроями під їхнім керуванням.
  • Широкий вибір провайдерів: зовсім не обов’язково самому налаштовувати складну інфраструктуру для створення власної VPN — користувач може вибрати із численних сервісів VPN, заздалегідь порівнявши функціональність та ціни на послуги. Хвилина-дві — і ви більше не в «сірій зоні», а у вільному світі.

Обмеження доступу до Spotify, Netflix чи Instagram може здатися не найбільшою проблемою перебування на тимчасово окупованих територіях. Але вже блокування Facebook, провідних українських і західних ЗМІ, зокрема українського телебачення і радіо, позбавляє українців можливості своєчасно отримувати повну інформаційну картину без ворожих фільтрів, заборон і цензури. Якісний VPN-сервіс дасть вам й Spotify, й Facebook, українське ТБ, доступ до державних і фінансових сервісів — усього, що має бути доступне кожній українці чи українцю.

«Бачимо, що не москаль!»: як ми налаштували верифікацію через Дія.Підпис, щоб дати українцям VPN безкоштовно

Як обрати VPN: 4 ознаки надійного сервісу

Коли йдеться про смартфон, «топи» AppStore і Google Play — непоганий старт для початку пошуків. Але не все те «VPN», що так підписано, і не все безпечно використовувати, що «VPN»: при виборі важливо зважати на технології, що використовуються в сервісі, а ще на походження і репутацію компаній, що надають сервіс.

Ось 4 головних характеристики хорошого провайдера сервісу VPN:

  1. дотримується суворої політики щодо відсутності збереження логів;
  2. забезпечує високу швидкість з’єднання;
  3. використовує надійний стек технологій;
  4. має гарну репутацію на ринку.

Ваша безпека у ваших руках, тож і вибір має бути за вами. Щоб довго не шукати, ми рекомендуємо ClearVPN, який відповідає всім переліченим критеріям. ClearVPN — сервіс від компанії з українським корінням і світовим ім’ям MacPaw, розробника сервісу Setapp, популярних застосунків CleanMyMac X та Gemini. ClearVPN не зберігає жодних логів про діяльність користувача в інтернеті. Для організації швидкого й безпечного доступу в інтернет через VPN, ClearVPN використовуються надійні й перевірені технології:

  • IPSec IKEv2 — протокол для забезпечення аутентифікації та шифрування VPN (швидке стабільне з’єднання навіть в умовах нестабільного зв’язку).
  • OpenVPN — відкритий протокол для створення VPN, з використанням для обміну ключами та шифрування трафіку SSL/TLS (надійність та сумісність із різними пристроями)
  • AES-256 — алгоритм симетричного блокового шифрування з ключем 256 біт завдовжки, стандартизований урядом США (сильне та швидке шифрування).Зміна країни підключення

ClearVPN має прості й гарні застосунки для Andoid, iOS, macOS та Windows. Це комерційний сервіс, отже клієнт компанії — це користувач ClearVPN, і більше ніхто. Базова версія сервісу безплатна для всіх користувачів. Преміум доступний за передплатою, також для користувачів сервісу Setapp, а ще всіх українців — навіть на тимчасово окупованих територіях.

Чому для українців сервіс безплатний? Це частина вкладу в нашу з вами перемогу. Тож для отримання преміумпідписки на сервіс ClearVPN українцям потрібен лиш інтернет і застосунок Дія на смартфоні ↓

Як отримати доступ до ClearVPN Premium з Дія.Підписом (покрокова інструкція)

ClearVPN — надійний сервіс для розв’язання мережевих проблем українки чи українця, єдина VPN, яка вам коли-небудь знадобиться. ClearVPN можна скачати тут для будь-якого пристрою. 

Джек Велч казав: «Контролюйте свою долю, інакше це робитимуть за вас». Мудрі слова для будь-якої життєвої ситуації.

Тож контролюйте свій доступ до інтернету — інакше це робитимуть за вас.

Будь на звʼязку Підпишись на наш дайджест, щоб читати корисні поради з кібербезпеки, отримувати найкращі пропозиції та новини від ClearVPN на свою поштову скриньку.

Все, що потрібно знати про VPN 

Чи відчували ви колись, що хтось стежить за кожним вашим кроком в інтернеті? Що ви не самі? Чи знаєте ви, що очікувані збитки від кіберзлочинності у світі за 2023 рік становитимуть понад 8 трильйонів доларів США? Так, усе правильно — трильйонів. Дедалі більше людей працюють удома та щодня користуються інтернетом, і їм треба дбати про конфіденційність. У цьому...

Як отримати безплатний та необмежений VPN

Якщо ви зараз в Україні, то з огляду на війну вам треба мати надійний VPN, щоб захиститися в мережі. Кіберзлочинів і DDoS-атак більшає, тому конфіденційність і безпека стають найважливішим питанням. Особливу увагу варто надати безпечним операціям з коштами. Однак важко знайти українського VPN-провайдера, що надасть надійне шифрування, додаткові функції безпеки й прозору політику без реєстрації,...

Як використовувати VPN для отримання доступу до стримінгових сервісів

Ми часто стикаємося з тим, що найпопулярніші сервіси доступні лише в певних регіонах. Деякі платформи, такі як Netflix, йдуть ще далі та пропонують різний контент залежно від країни. Щоб запобігти тому, що користувачі частіше використовують сервіс VPN, популярні платформи запровадили функції виявлення. Хороша новина полягає в тому, що ви можете обійти їх, якщо знати, як...